Blomsterprakt

Sommeren er Blomster Botanisk Hageher med all sin fargeprakt! Lite gjør meg lykkeligere enn en tur i Botanisk hage på denne tiden av året. Rhododendron, blåregn og de første pionene kappes om oppmerksomheten. Forunderlig med denne skjønnheten som dukker opp hvert eneste år, helt av seg selv… Vel, foredling av artene over lang tid og dyktige gartnere her og nå er selvsagt viktige forutsetninger.  Hageblomstene er ikke bare natur, men også et kulturproduk

I den persiske kulturen verdsettes blomster og hager spesielt høyt. Blomstermotiver har funnet sin vei inn i kunsten på mange områder – i minityrmaleriene so pryder boksidene, i keramikkflisene som smykker moskéer og andre bygninger og selvsagt også i de knyttede teppene. Vi finner dem både i stilisert og naturalistisk form i mange teppetyper. I byteppene utgjør de nærmest selve fundamentet for mønstertradisjonen og mange landsbytepper har blomstermotiver som et sentralt innslag.

70193 Qashqai gol farangNomadene har tradisjonelt hatt non-figurative og geometriske motiver, men av og til ser vi at en nomadeknytterske har latt seg inspirere av byenes hager og blomsterprakt. Et vakkert eksempel er dette lille Qashqai-teppet der roser er satt opp i et gittermønster med en spennende fargekombinasjon.

I Afghanistan, Tyrkia og Kaukasus har nomadenes motivkrets dominert, selv etter at de fleste som knyttet eller vevet tepper ble fastboende. I noen områder finner man imidlertid også der tepper med blomstermotiver, kanskje basert på innflytelse fra den persiske kulturen som sto svært sterkt blant bybefolkningen fra Istanbul i vest til Dehli i øst.

Mønster og motiver har i det hele tatt flyttet på seg og gitt inspirasjon til nye varianter av de opprinnelige versjonene. Rosemønstrene fra 1700-tallets franske vevnader ble svært populære hos russiske adelsfolk og godseiere. I den russiske folkekulturen ser i sporene ennå i babushkaenes hodetørklær og emaljerte fat og boller. Fra Russland spredde rosemotivene seg til naboområdene – der vi i dag kan se dem i rosekelimene fra Moldova, Karabagh-teppene fra Kaukasus og i mange typer persiske tepper der naturalistiske rosemotiver blir kalt ‘gol farang’, «fremmed blomst».

Fra utvalget vårt i forretningen har vi plukket frem noen av teppene der floraen har inspirert design og dekor. På nettsidene våre fins et større utvalg og nærmere beskrivelse av de enkelte teppene:  Roser og blomster

Legg igjen en kommentar